Kampcursus

Kampcursus - Kamp Workshopweek - Cursus Primitief

Op kamp gaan is hét hoogtepunt van een JongNL seizoen!
Het hoogtepunt in het programma van JongNL is ongetwijfeld het zomerkamp. Het is mede om die reden dat het kamp een gedegen voorbereiding vraagt. Vrijwilligers gaan een week(end) lang samen met kinderen op pad. Gedurende die periode krijgen zij te maken met vragen en problemen die zich tijdens de wekelijkse groepsbijeenkomsten niet voordoen. Kinderen zijn een week van huis, weg van hun ouders/verzorgers, broertjes en zusjes en vriendjes uit de straat. Buiten programmatische en organisatorische zaken komen er tijdens een kampweek dan ook gevoelsmatige kanten om de hoek kijken. Al deze zaken vergen voorbereiding, overdenking en een bepaalde manier van handelen. De verantwoordelijkheid krijgen over andermans kinderen is niet zomaar iets. JongNL Limburg ondersteunt de leiding die deze verantwoording draagt zoveel mogelijk door het aanbieden van documentatie en het aanbieden van cursussen en workshops.

Tijdens de kampcursus bekwamen vrijwilligers zich in taken en verantwoordelijkheden als leider/vrijwilliger op kamp. JongNL Limburg wil leiding/vrijwilligers de kans wil bieden zich te bekwamen in een diversiteit aan facetten rondom het kamp. De kampcursus is een belangrijk hulpmiddel voor een vrijwilliger om zich te verdiepen in de aspecten van het kamperen en zich te bekwamen in vaardigheden die onlosmakelijk verbonden zijn met het ‘op kamp gaan’ met een groep kinderen. Leiding is niet alleen bezig met de activiteiten, maar ook met het eten op kamp, hygiëne, slapen en omgaan met elkaar. Er is veel tijd te vullen, dat vergt een specifieke manier van programmeren. Daarbij zijn kinderen dag en nacht in elkaars nabijheid, dat kan voor spanningen zorgen. Het is belangrijk te weten hoe je met al die situaties omgaat.

De traditionele kampcursus is een begrip binnen JongNL Limburg en bestaat uit één lang weekend (van vrijdagavond tot zondagmiddag) bij Jong Nederland Maasbree. Het programma van de kampcursus is opgebouwd vanuit competenties (combinatie van kennis, vaardigheden en houding) van leiding/vrijwilliger op kamp. Aan competenties zijn programmaonderdelen gekoppeld.

Leren door te ervaren, door en met elkaar, dát is de Kampcursus van JongNL, en moet je een keer meegemaakt hebben!

Voor kampleiders, potentiële kampleiders en voor iedereen die zich verder wil verdiepen aan de aspecten van het op kamp gaan zijn worden, tijdens de jaarlijkse workshopweek, een drietal workshops aangeboden die inzicht geven in de rol van de kampleider tijdens een JongNL zomerkamp:

1. De kampleider als inspirerende teamleider
2. De kampleider en de veiligheid op kamp
3. De kampleider als eindverantwoordelijke
 
 
1. De kampleider als inspirerende teamleider
Over het begeleiden van leidingteams, samenwerking onder de leiding, conflicthantering, feedback geven en zo meer.
 
Vaardigheden die aan bod komen
• Bewustwording dat een kamp anders is dan een groepsbijenkomst;
• Opdoen van kennis over groepsprocessen. Wat is jouw rol in het groepsproces en hoe kun je dat sturen?
• Begeleiding en faciliteren van het groepsproces binnen de leiding tijdens de kampweek.
• Omgaan met verdelen van taken.
• Gesprekken voeren over houding en gedrag.
• Ervaring opdoen met gespreks- en vergadertechnieken, evalueren en feedback geven.
• Omgaan met conflicten en situaties herkennen voordat ze uit de hand lopen.
• Omgaan met kinderen die extra aandacht vragen tijdens het kamp.
 
2. De kampleider en de veiligheid op kamp
Over het creëren van een veilige (kamp)omgeving, het maken van een risici-inventarisatie, omgaan met calamiteiten, ontruimen, EHBO en zo meer.
 
Vaardigheden die aan bod komen
• Welke stappen onderneem je om het kamp ‘veilig’ te laten verlopen.
• Maken van een risico-inventarisatie.
• Omgaan en handelen bij ziektes, ongevallen en calamiteiten (een ramp). 
• Wanneer en hoe schakel je de JongNL-verzekering in.
• Moet je ontgroeningen wel doen op een zomerkamp?
• EHBO op kamp: hoe leg je een simpel verband aan, wat doe je bij brandwonden, hoe kun je kleine verwondingen en ongemakken oplossen, wat kun je zelf en wanneer schakel je hulp in?
• Hoe kun je inspelen op extreme weersomstandigheden?
• Hoe kun je op een verantwoorde wijze je kamp ontruimen en mensen evacueren?
• Veiligheidsprotocollen: Waar vind je ze en hoe gebruik je ze.
 
3. De kampleider als eindverantwoordelijke
Over het omgaan met verantwoordelijkheden, het nemen va de voortrekkersrol, kwaliteit bewaken van kampprogramma’s en zo meer.
 
Vaardigheden die aan bod komen
• Hoe en op welke momenten neem je de voortrekkersrol als kampleider.
• Zorgen voor vertrouwen bij kinderen, ouders, leiding en bestuur in een goed verloop van het kamp.
• Inzicht en omgaan met persoonlijke informatie over leden (zwemdiploma, allergieën, medicatie).
• Bewaken van de kwaliteit van de kampprogramma’s.
• Het betrekken van ouders bij een kamp: Welke info geef je en welke informatie heb je nodig?
• Hoe gaat de kampleider om met spanningsbogen en rustmomenten tijdens de dag en de kampweek?
• Zorgen voor fysieke en sociale veiligheid voor kinderen en leiding.
• Individuele behoeften van een jeugdlid of iemand van de leiding herkennen.
• Opstellen van en omgaan met kampregels. 

De kampcursus primitief is een actief weekend voor alle vrijwilligers die in de praktijk willen ervaren wat primitieve activiteiten kunnen zijn en wat er allemaal bij komt kijken als je zelf survivalachtige programma’s voor je groep wilt organiseren. Tijdens dit weekend komen onder andere deze thema’s aan bod: het bouwen van een onderkomen, primitief koken en brood bakken, vuren maken, touwbrug en kabelbaan bouwen, materiaalgebruik en veiligheid tijdens een hike en het lopen van een nachtoriëntatie.

Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe opzet. Wordt vervolgd…

Taak en plaats van de leiding op kamp
De leiding van een kamp is tijdens het kamp ondergeschikt aan de belangen van het kind. Hoofdtaak van de leiding op kamp is het realiseren van een plezierig en zo verantwoord mogelijk kamp voor de kinderen. De leiding op kamp is een evenwichtige groep vrijwilligers die het kamp in voorbereiding, uitvoering en evaluatie goed kan organiseren. De leiding op kamp dient tegemoet te komen aan de behoeften van de kinderen. De leiding op kamp, onder leiding van de kampleider, is gezamenlijk verantwoordelijk voor het welslagen van het kamp.

Waarom zijn er zoveel vrijwilligers die zich heel wat extra werk op de hals halen door mee te werken aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van een kamp? Waarom zijn er vrijwilligers die er zelfs vrije dagen voor over hebben? Het antwoord kan heel eenvoudig zijn. Voor zowel de kinderen alsook voor de leiding is het op kamp gaan een geweldige en unieke beleving!

Info in het kort

datum

Kampcursus
4-5-6 april 2025
Locatie: Maasbree
€ 99,90 per deelnemer

Kampworkshopweek
coming soon 2025

downloads