Werven van leden en vrijwilligers

Voor veel afdelingen binnen JongNL Limburg is het vinden en vasthouden van vrijwilligers een probleem. Naar aanleiding van dit gegeven zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om te helpen bij het werven en binden van vrijwilligers: het opvangen en begeleiden van nieuwe vrijwilligers en het behouden van vrijwilligers die al een tijdje meedraaien.

folder vrijwilligers werven en binden
In deze folder vind je het complete aanbod en tien uitgewerkte tips voor het werven en binden van vrijwilligers. Bij elke tip worden een aantal vragen gesteld die je verder op weg kunnen helpen.

folder vrijwilligers werven en binden

vrijwilligersspel
Dit spel heeft als doel door middel van discussie en door zelf na te denken over je eigen afdeling tot oplossingen te komen. Er zitten vragen bij die beantwoord kunnen worden, er worden dilemma’s voorgelegd, met de vraag wat jij daarmee zou doen en er wordt gevraagd om bepaalde ervaringen te delen met de rest van de groep. Met dit spel kun je op een ontspannen manier praten met je afdeling of met verschillende afdelingen over onderwerpen waar, bij een gewone vergadering, niet snel over gepraat wordt. Het spel downloaden gaat in delen. De dilemma's, ervaringen en vragen zijn de 'spelkaarten'. Knip of snijd de voor- en achterkant samen uit, zoals ze naast elkaar staan. Vouw ze dubbel, zo heb je een stevig speelkaartje. Het beste kun je de drie categorieën op verschillende kleuren papier uitprinten. Dit maakt het overzichtelijker.

Download hieronder alle benodigdheden van het spel en ga zelf aan de slag:
- speluitleg

- speelbord

speelkaartjes met:

- dilemma's
- ervaringen
- vragen
 

10 Tips om vrijwilligers te vinden en te binden
Voldoende gemotiveerde vrijwilligers vinden en aan je organisatie binden: hoe doe je dat? Deze vraag houdt besturen regelmatig bezig. Zeker als het ontbreken van voldoende vrijwilligers een grote zorg is. JongNL Limburg stelde een top 10 van bruikbare tips samen, die als leidraad kan dienen als jullie zelf aan de slag willen.

De tips staan in een logische volgorde. Hierdoor is een goede planmatige aanpak mogelijk. Als dat in je eigen situatie beter uitkomt, kunnen de tips ook in een andere volgorde worden toegepast. De tips hebben soms een gedeeltelijke ‘overlap’, waardoor ze op elkaar aansluiten. Elke tip bevat een korte uitleg en enkele prikkelende vragen.

10 Tips om vrijwilligers te vinden en binden

workshop
In deze workshop zal al het bovengenoemde met de afdeling besproken worden, onder leiding van de cursusleider. De staf zal zich toespitsen op het specifieke 'probleem' van de afdeling en zal, samen met de aanwezigen, proberen te zoeken naar oplossingen. Lees meer over deze workshop in de folder Groeien in JongNL. Wil je de workshop 'werven en binden van vrijwilligers' aanvragen? Stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..