VOG

Voor alle vrijwilligers die met kinderen werken is een VOG vanaf januar 2015 gratis aan te vragen. Hiervoor moet je als afdeling over een zgn. eHerkenning beschikken en de vrijwilliger moet een DigiD hebben.

We leggen je hieronder stap voor stap uit, hoe het werkt.


stap 1: registreren

Meld de afdeling aan op gratisVOG.nl. Hier lees je meer over de procedure. Met de aanmelding machtig je de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (de NOV) om de afdeling op te geven voor de regeling gratis VOG bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De NOV toetst of je als afdeling staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en of je als afdeling preventief beleid voert om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Dit kan variëren van het hebben van vertrouwenspersonen tot een goed aannamebeleid voor (nieuwe) vrijwilligers.


stap 2: upload gedragscode / aanstellingsbeleid / informatie over vertrouwenspersonen

De NOV kijkt of de aanmelding volledig is en heeft eventueel advies als er informatie ontbreekt. Om 'het preventief beleid' van de afdeling te toetsen wordt er gevraagd om een 'gedragscode' en het 'aanstellingsbeleid' van de afdeling. Ook kunnen ze vragen naar de manier waarop de afdeling de achterban informeert over de vertrouwenspersoon. De praktijk leert, als je één van deze drie voorgenoemde zaken beschreven hebt in een bestand of op de website, dat de NOV de aanmeiding doorstuurt naar het ministerie van Veiligheid en Justitie en de aanvraag goedgekeurd wordt.

JongNL Limburg heeft voorbeelddocumenten gemaakt. Je kunt ze eventueel aanpassen aan je eigen situatie. Deze vind je aan het einde van deze pagina onder het kopje 'downloads'.


stap 3: De afdeling ontvangt een e-mail van de NOV wanneer de aanmelding naar het ministerie is doorgestuurd en daar in behandeling wordt genomen.

Het ministerie heeft in principe 8 weken om de aanmelding te verwerken. Wanneer jullie als afdeling een email hebben ontvangen dat jullie zijn toegelaten tot de regeling, kan de afdeling gratis VOG's voor de ingeschreven vrijwilligers hier klaarzetten. Omdat je als afdeling bent toegelaten tot de regeling, zie je daar de optie om een gratis VOG aan te vragen.
Mocht je deze optie niet zien, dan moet je NIET door gaan met het klaarzetten van VOG's.

JongNL vrijwilligers worden (ten minste) gescreend op:

screeningsgebied: 'informatie (01)' > 11, 12, 13
screeningsgebied: 'personen (08)' > 85

Overigens blijft de verantwoordelijkheid voor het wel of niet aanvragen van een VOG een verantwoordelijkheid van de eigen afdeling.

Tot slot
Hoe handel je als afdeling of als vertrouwenspersoon als het echt fout gaat in de vereniging met een vrijwilliger? JongNL Limburg onderschrijft het beleid van 'In Veilige Handen'. Deze website staat boordevol informatie, praktijkvoorbeelden en handige downloads.

Mocht je vragen hebben, neem dat contact op met ons bureau. Léon en Marieken helpen je graag verder in de wereld van de VOG's.


Downloads
voorbeeldgedragscode
aanstellingsbeleid
vertrouwenspersoon
uitfasering E-herkenning 1
vragen en antwoord VOG vanuit afdelingen (versie 21.04.2021)
Waarom wel of geen VOG aanvragen?

Hoe ziet een VOG er uit?
Wat zegt de verzekeringsdeskundige over de VOG?

 

pinterest twitter facebook  vertrouwenspersoon