Spreekbeurt over JongNL

Ben jij lid van JongNL en wil je graag een spreekbeurt houden. Vraag dan het spreekbeurtpakket aan, boordevol informatie, stickers om uit te delen, hebbedingen en nog veel meer.

Een spreekbeurt voorbereiden
De voorbereiding van een spreekbeurt is erg belangrijk. Je kunt niet de avond van te voren 'even' een spreekbeurt maken. Vraag dus tijdig het JongNL-spreekbeurtpakket aan. Dit doe je door een mail te sturen aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Het pakket bestaat uit diverse informatiefolders, uitdeeldingen en leuke gadgets. Geef aan wanneer de spreekbeurt is en waar het spreekbeurtpakket naar verstuurd kan worden.

Hier kun je alvast informatie downloaden die wij al voor je verzameld hebben. Informatie die je goed kunt gebruiken bij je spreekbeurt.

Lees de informatie aandachtig door. Heb je nog vragen, of wil je ergens meer van weten, vraag het aan je leiding of stuur ons een mailtje. Je kunt natuurlijk niet alles vertellen, dus bepaal voor jezelf wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvan ga je hoofdstukjes maken. Daarmee kun je de spreekbeurt in onderwerpen opdelen. Behalve dingen vertellen over JongNL, kun je de kinderen uit jouw klas ook iets laten doen. Denk daarbij aan een klein spelletje (dirigentje, Amerikaans liften, of iets wat jij heel graag doet bij JongNL). Je kunt ook iets laten zien. Als je iets rond wilt laten gaan, doe dit dan aan het eind en niet tijdens de spreekbeurt, want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes. Als afsluiting van een spreekbeurt kun je jouw klasgenoten een paar vragen stellen of vragen beantwoorden. Je kunt je klasgenootjes ook uitnodigen om een keer naar een groepsbijeenkomst te komen. Maak mooie uitnodigingen die je uit kunt delen. Overleg dit uiteraard even met je eigen leiding.

Hoe begin je?
Schrijf de spreekbeurt helemaal op. Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor. Ben je tevreden, of moet er nog iets aangepast worden? Maak vervolgens een spiekbriefje. Schrijf daarop de belangrijkste woorden, die jou helpen om je verhaal te vertellen. Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken. Een spreekbeurt duurt ongeveer 10 minuten. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader, moeder, broertje, zusje of voor de spiegel.

Tips tegen de zenuwen
Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Volwassenen hebben daar net zo goed last van. Toch moet je doorzetten. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last je van zenuwen krijgt. Dat is ook de reden dat je regelmatig een spreekbeurt moet houden. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Wellicht heb je iets aan onderstaande tips tegen de zenuwen:
•   Zorg voor een goede voorbereiding
•   Zorg voor een duidelijk 'spiekbriefje' waar je de kernwoorden groot op hebt staan.
•   Oefen thuis een keer voor je ouders/broertje/zusje of voor de spiegel
•   Draag kleding waarin je je prettig voelt
•   Als je gespannen bent, adem dan een paar keer flink in en uit, daar wordt je rustig van.

Heel veel succes met jouw spreekbeurt!