Kampcursus - Kamp Primitief

Voor vrijwilligers die zich willen verdiepen in het (primitief) op kamp gaan is er de kampcursus en de cursus primitief. Tijdens deze cursussen leer je om je te bekwamen in de vaardigheden die onlosmakelijk verbonden zijn met het ‘(primitief) op kamp gaan’. Deelnemers aan de kampcursus dienen de introductiecursus voltooid te hebben. Ben je al in het bezit van het kampcertificaat, maar lijkt het je leuk om de cursus primitief een keer mee te maken, dan kan dat ook.

De traditionele kampcursus is een begrip binnen JongNL Limburg en bestaat uit één lang weekend (het basisweekend) en deelname aan de cursus primitief of drie nog te volgen en nog te plannen workshops. De drie workshops dienen een aanvulling te zijn op de kampcursus n gevarieerd te zijn. Tijdens het basisweekend wordt over de invulling van de extra workshops, het voltooien van de kampcursus en het aanvragen van de kamppas een toelichting gegeven.

Gezond eten op kamp
Buitenlucht maakt hongerig. Over het algemeen eten kinderen meer op kamp dan thuis. Een zomerkamp leent zich uitstekend om kinderen, op een speelse manier, gezonde gewoonten aan te leren. Kinderen zijn geneigd om het voorbeeld van de groep te volgen: ‘zien eten doet eten’. Wat kinderen thuis niet lusten, eten ze op kamp ineens met smaak. 

Wist je dat kinderen sneller geneigd zijn om een gezonde keuze te maken, wanneer ze eerst stilstaan bij het feit dat hun 'held', ook altijd gezond eet. Bij JongNL is de held: het themafiguur tijdens het zomerkamp die elke dag om 11 uur een appel eet. Zo hebben ze bij JongNL ook ervaren dat kinderen graag een fruit- of groentesnack eten, maar dan wel gesneden in hapklare stukjes. Lees er meer over in de folder Gezond eten op kamp.

gezond op kamp


Kampcursus

voor wie
Voor iedereen die de introductiecursus heeft afgerond en die zich wil verdiepen in de diversiteit van het kamperen en zich wil bekwamen in vaardigheden die onlosmakelijk verbonden zijn met het ‘op kamp gaan’ met een groep kinderen.

wat komt aan bod
Praktische vaardigheden als omgaan met kaart en kompas, hout en touw en kampmaterialen.
Organisatorische vaardigheden als het uitzoeken van de juiste accommodatie, het inrichten van een kampement, het regelen van vergunningen en verzekeringen, EHBO, veiligheid en hygiëne.
Leidinggevende vaardigheden als het begeleiden van de leiding en het omgaan met probleemsituaties op kamp.

hoe gaan we het doen
De kampcursus bestaat uit één lang weekend, van vrijdag 20.00 uur tot zondag 14.00 uur, en vindt plaats in buitencentrum de Spar in Haelen. Tijdens de gehele cursus wordt theorie en praktijk met elkaar afgewisseld. De gezelligheid in de groep, het uitwisselen van ervaringen en het aanreiken van bruikbare (programma)tips staan voorop. De kosten voor deelname aan de kampcursus zijn € 99,90 inclusief overnachtingen, alle maaltijden en naslagwerk.

wanneer?
Kijk in onze agenda om te kijken wanneer de volgende cursus op de planning staat.


Aanmelden? Dit kan via PION!
Meer informatie over deskundigheidsbevordering en de kampcursus of cursus primitief lees je in de folder Groeien in JongNL. Vraag deze aan per mail.
Cursus Primitief

voor wie
De cursus primitief in de Ardennen is voor alle vrijwilligers die in de praktijk willen ervaren wat primitieve activiteiten kunnen zijn en wat er allemaal bij komt kijken als je zelf survivalachtige programma’s voor je groep wilt organiseren. De cursus primitief kan gebruikt worden om na de kampcursus het kampcertificaat te halen. Heb je de kampcursus gevolgd, dan weet je waar we het hier over hebben. Je kunt ook deelnemen als je de kampcursus niet gevolgd hebt.

wat komt aan bod
Het bouwen van een onderkomen, primitief koken en brood bakken, vuren maken, touwbrug en kabelbaan bouwen, materiaalgebruik en veiligheid tijdens een hike, de kloventocht en het lopen van een nachtoriëntatie zijn vaste programmaonderdelen.

hoe gaan we het doen
De cursus wordt gegeven op een weiland nabij Camping de la Gileppe niet ver van Eupen in de Belgische Ardennen. Een ideale plek voor ons weekend en een prima camping om met je eigen groep eens naar toe te gaan. Het weekend zit vol tips die je kunt gebruiken in je eigen groep. We gaan vooral praktisch aan de slag en wisselen ervaringen uit. De cursus is van zaterdag 11.00 tot zondagmiddag 16.00 uur. Programma inclusief naslagwerk, overnachting, maaltijden, kloventocht en reisverzekering kost 99,90 per deelnemer.

wanneer?
Kijk in onze agenda om te kijken wanneer de volgende cursus op de planning staat.


Aanmelden? Dit kan via PION!
Meer informatie over deskundigheidsbevordering en de kampcursus of cursus primitief lees je in de folder Groeien in JongNL. Vraag deze aan per mail.

 

pinterest twitter facebook  vertrouwenspersoon