Gezond eten op kamp

JongNL stimuleert gezond gedrag en veel bewegen tijdens zomerkampen
JongNL, de koepelorganisatie van 43 Limburgse JongNL-afdelingen met 4500 leden en 1700 vrijwilligers schreef een handige brochure met tips die antwoord geven op de vraag: Hoe krijg je kinderen op zomerkamp zover dat ze gezond eten? In de brochure staan veel praktische handreikingen. Wist u dat dat kinderen sneller geneigd zijn om een gezonde keuze te maken, wanneer ze eerst stilstaan bij het feit dat hun held, ook altijd gezond eet. Bij JongNL is de held: het themafiguur tijdens het zomerkamp die elke dag om 11 uur een appel eet. Zo hebben ze bij JongNL ook ervaren dat kinderen fruit liever in stukjes eten. Als kinderen een bord gezond eten mogen versieren door het grappig of mooi te decoreren, stimuleert dat hun eetlust. En als broccoli op kamp PowePuchBroccoli heet, maakt dat de keuze om de broccoli ook daadwerkelijk te consumeren, voor kinderen aantrekkelijker. Verder adviseert de brochure gezonde alternatieven voor frisdrank en staan er voorbeelden in van gezonde tussendoor-snacks.

Bij JongNL begeleiden opgeleide vrijwilligers activiteiten van kinderen in de vrije tijd. Samenwerken, respect, vertrouwen en je veilig voelen vormen de basis voor samen spelen, plezier, creativiteit en natuurbeleving. Zo levert JongNL een bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving waarin mensen zich van jongs af aan met elkaar verbinden.

De komende weken gaan de 43 afdelingen van JongNL weer massaal op zomerkamp. Voor veel kinderen en hun vrijwillige leiding het hoogtepunt van het jaar. De kampen van JongNL staan bekend om uitdagende activiteiten afgestemd op de belevingswereld van het kind. Ook aan de maaltijden wordt veel aandacht besteed. Bij sommige afdelingen koken de kinderen zelf, andere clubs kiezen voor een kookstaf. JongNL biedt kinderen een plezierige tijd tijdens het zomerkamp. Samen spelen, bewegen en gevarieerde activiteiten (spel, sport, natuurbeleving, creativiteit) ondernemen in groepsverband, dáár gaat het om. Juist het (zomer)kamp heeft alle mogelijkheden in zich om deze doelstelling waar te maken.

Buitenlucht maakt hongerig. Over het algemeen eten kinderen meer op kamp dan thuis. Een zomerkamp leent zich uitstekend om kinderen, op een speelse manier, gezonde gewoonten aan te leren. Kinderen zijn geneigd om het voorbeeld van de groep te volgen: ‘zien eten doet eten’. Wat kinderen thuis niet lusten, eten ze op kamp ineens met smaak.  Speels leren eten wat de pot schaft, kan thuis doorwerken. Ze nemen hun nieuwe gezonde eetervaring mee naar huis wat een start is voor gezondere leefgewoonten thuis.


Het vierluik is hier te downloaden en in hardcopy te bestellen door een mail te sturen aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

gezond op kamp