Afdelingen aan het woord

In de rubriek ‘Afdelingen aan het woord' lees je de verslagen van de afdelingsbezoeken die het bestuur aflegt tijdens de afdelingsbezoekentoer 2015 - 2017. Lees over de historie, het gebouw, de groepen, de vrijwilligers en de toekomst van onze afdelingen.

8 juni 2015
7 maart 2016
4 april 2016 
18 april 2016 
20 juni 2016
21 november 2016
6 februari 2017
6 maart 2017
13 maart 2017 
26 april 2017
8 mei 2017
29 mei 2017
19 juni 2017
16 oktober 2017
6 november 2017
27 november 2017

Kessel-Eik
Reuver-Offenbeek

Helden
Neeritter
Gennep

Baarlo
Buchten 
Meterik 
Melderslo 
Haelen
Siebengewald
Swalmen
Maasbree
Beesel
Lemiers
Horst

Volgende afdelingsbezoeken die gepland staan zijn:Lemiers, Horst en America.

Afdelingen worden uitgenodigd voor een bezoek. Kunnen/willen jullie daar niet op wachten. Mail ons gerust, dan houden we daar rekening mee bij het inplannen van de bezoeken.

 


Verslag afdelingsbezoek JongNL Horst, 27 november 2017

JongNL Horst: één van de grootste afdelingen van JongNL Limburg. Het kost best veel moeite om zo’n grote afdeling draaiende te houden.

Maandag 27 november, de dag na de Pietenjacht in het Continium, de ledenactiviteit van JongNL Limburg die 300 kinderen naar Kerkrade bracht, was Eric Geuyen , bestuurslid JongNL Limburg te gast bij JongNL Horst. Dit alles in het kader van het onderhouden van de contacten tussen de afdelingen en JongNL Limburg. Gewoon omdat er tijdens een persoonlijk gesprek vaak andere, belangrijke en meer specifieke zaken aan de orde komen dan tijdens een voorzittersoverleg.  

De regen sloeg tegen de autoruiten, onstuimig en nat was het tijdens de korte heenreis. November en Sinterklaastijd. Bij aankomst in de werkelijk gigantisch grote blokhut in Horst werd ik verwelkomd door Bob. “ Loop maar even door naar Sarah , die is in de keuken. Kom we gaan boven zitten “, de gang naar boven werd gemaakt met de koffie en de thee. Het werd tijd voor de gebruikelijke voorstel ronde, Bob en Sarah (afvaardiging leiding), Steef (penningmeester) en Janine stelden zich voor. Later schoof Koen nog aan als bestuurslid van de drumband.  

Horst is een middelgrote gemeente in Noord Limburg, de afdeling van JongNL heeft enkele jaren geleden de leden en leiding van de Scoutinggroep (buren) overgenomen. Nu bestaat de afdeling uit ongeveer 250 leden en 114 kaderleden verdeeld over 15 groepen. Er is een stichting welke voornamelijk zorg draagt voor het gebouw en een bestuur wat zich bezig houdt met de dagelijkse gang van zaken. En dan hebben ze in Horst nog een drumband maar daar dadelijk meer over. Duidelijk is dit een van de grotere afdelingen binnen JongNL. “ Dat kost ons ook best veel moeite om alles draaiende te houden”,  verteld een enthousiaste Steef. “ We hebben best veel activiteiten, oud papier 1 x per maand, opening seizoen, Sint Maarten, open dag in mei en zojuist hebben we Sinterklaas ingehaald in ons dorp, Dat is iets wat wij van JongNL altijd organiseren. “ Sarah vult aan; “ En dan hebben we de carnavalsavond nog, die organiseren we nu met meerdere verenigingen samen in de Merthal. “Voorheen organiseerden we dit altijd zelf echter de deelnemersaantallen liepen terug hiervoor. We hebben toen de handen ineen gestoken en zijn samen iets begonnen.” Het blijkt een succesvolle formule.

Lees meer...